Proč investovat do kvalitního výběru oboru a školy?

Protože máte 50% šanci ušetřit 1 000 000,-

Nesmysl, říkáte si? Pojďme si to jednoduše spočítat.

Polovina vysokoškoláků v ČR končí studium před dokončením druhého ročníku, tj. až dva roky zbytečně promarněné studiem, kterým se dotyčný s největší pravděpodobností nebude živit.

Život na VŠ stojí 10000,- měsíčně a to je poměrně dost podstřelené, protože náklady ubytování šly výrazně nahoru a stravování taktéž.  Nicméně počítáme 24 měsíců x 10000,- = 240000,-

Vezmeme-li v potaz, že dva roky budeme studovat zbytečně navíc, pak logicky přicházíme ještě o 2 roky příjmů. Průměrná mzda absolventů VŠ je 35000,- x 24 = 840 000,-

SUMA =  1 080 000,-

Samozřejmě je to zjednodušené. Řada studentů při studiu pracuje, má brigády, studují dvě školy a jednu ukončí nebo přestoupí na jinou školu a nechají si kredity částečně uznat. I přesto jsem přesvědčen, že to má smysl si to právě takto zobrazit a spočítat.

Spousta z vás teď může namítnout, že peníze přece nejsou všechno. A navíc se člověk mění, vyvíjí a nemůže vědět, kde nakonec jednou skončí a jaká bude jeho profese.

Ano, peníze nejsou vše. Ve finále stejně v životě platí, že si člověk ze všeho nejvíce cení času. Tak proč jím ale plýtvat?

Peníze, pokud máte absolvovanou vysokou školu, jste zdraví, schopní, ochotní a pro-aktivní se dostaví v dostatečné míře. Ztracený čas nám nikdo nevrátí.

Ohledně druhé části tohoto tvrzení musím nesouhlasit. Sice je pravda, že se člověk mění, ale bohužel jsme si v ČR zvykli na to, že velká část ekonomicky aktivní populace vykonává profese mimo vystudovaný obor. Je běžné, že někdo vystuduje učitelství a jde do businessu. Nebo vystuduje třeba nějaký ekonomicky zaměřený obor a následně si založí farmu a chová ovce. V politice zase máme minimální zastoupení vystudovaných ekonomů a přesto se všichni ohání čísly, zastávají funkce v ekonomických výborech a vyjadřují se rádoby fundovaně k něčemu, kde nemohou chápat širší souvislosti a dopady. A tak jsme to přijali, jako že to tak holt chodí a přijde nám to normální. Je to ale tak správně?

Za mne to rozhodně ideální není. Každý by měl studovat pokud možno to, na co má vlohy a kde uplatní v budoucnu své silné stránky. Jedině tak jej bude práce bavit a má šanci v ní uspět. Silné stránky jsme schopni identifikovat už poměrně v mladém věku. Je nezbytné je dát do kontextu se schopnostmi, potřebami, zájmy a možnostmi studia. Následně identifikovat slabé stránky, které nám mohou zhatit plány a případně je potlačit (většinou stačí si je alespoň uvědomovat). Jakmile toto vše víme, můžeme se zaměřit na výběr vhodné vysoké školy s přihlédnutím k osobním preferencím jako:

  • malá x velká škola
  • ČR x zahraničí
  • akademicky založená výuka x praktická orientovaná škola
  • magisterské studium x pro obor plně postačuje titul Bc. (to je téma samo o sobě)

To vše je nezbytné identifikovat objektivně na základě dat, prodiskutovat to s odborníky a udělat si důkladnou rešerši. Ano, zjistit ideální obor a školu není jednoduchý proces, který vyřešíte za pár dní před deadlinem podání přihlášek na VŠ. Ale vzhledem k časovému a finančnímu hledisku následných dopadů špatného rozhodnutí je třeba vše náležitě promyslet a prodiskutovat. My vám s tímto procesem rádi pomůžeme.

Napište nám na zjisti@nacosehodis.cz

————————————————————————

Autor článku: Jindřich Josífek, konzultant Nacosehodis.cz

 

Náš tým

Poznej kariérní guru

Photo of team member

Jindřich

Kariérní poradce a HR manažer
Jindra je má dlouholeté zkušenosti s vedením lidí v několika firmách, pořádá Kariérní dny na středních školách a je certifikovaný Harrison Assessments Debriefing and Coaching konzultant.
Sabina Feldmanova nacosehodis.cz

Sabina

Kariérní a Study Abroad poradkyně
Po absolvování oboru HR Management na prestižní London School of Economics Sabina pracovala v oblasti náboru absolventů do mezinárodních firem v ČR i zahraničí. Od roku 2014 působí jako Study Abroad Advisor a věnuje se kariérnímu poradenství pro studenty.
Peter Ilko nacosahodis.sk

Peter

Kariérní poradce, Personalista a LinkedIn advisor
Po absolvovaní studia a pracovních stáží v USA, Austrálii a Dánsku se rozhodl pomáhat mladým lidem v jejich osobním růstu. Dnes se více soustředí a věnuje zlepšování schopností sebeprezentace a Personal Brandingu hlavně na LinkedInu.

Kontaktuj nás!

    Souhlasím se zpracováním osobních údajů (více informací)

    Copyright nacosehodis.cz 2024